Ahold Delhaize is een toonaangevende internationale retailorganisatie achter merken als Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Met een complexe IT-omgeving en een grote afhankelijkheid van technologische ondersteuning was het essentieel dat IT-partners kunnen meebewegen met veranderende bedrijfsbehoeften.
Binnen Ahold waren er structurele knelpunten in de samenwerking met strategische IT-leveranciers. De organisatie had niet het gevoel “in control” te zijn over de geleverde diensten wat zorgde voor onduidelijkheden en issues. De relatie tussen de klant en haar belangrijkste infrastructuurleverancier moest verbeterd worden. Daarnaast was er een consolidatie van applicatieleveranciers naar een nieuwe partij, waarbij de samenwerking tussen deze nieuwe partij en de infrastructuurleverancier vorm moet krijgen. De uitdaging: verbeteren wat moeizaam liep, én overstappen naar een toekomstbestendig sourcing model – zonder operationele verstoringen.
Ahold schakelde Bauhaus in om de relatie met de belangrijkste infrastructuurleverancier te herstellen en een stevig governance fundament neer te zetten. Daarnaast was de opdracht breder: het ontwerpen en implementeren van de governance structuur voor de andere strategische IT-leveranciers van Ahold. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ahold duurzaam grip heeft gekregen op haar leverancierslandschap, inclusief de nieuwe partners. Cruciaal daarbij was dat de controle en regie stevig binnen Ahold verankerd zouden zijn.
Het project werd aangepakt volgens de Bauhaus-methode: Dream, Define en Deliver.
We startten met het herzien van de bestaande governance structuur. Samen met Ahold formuleerden we uitgangspunten voor een toekomstbestendige samenwerking met de leveranciers, gericht op flexibiliteit, schaalbaarheid en effectieve besturing. Regie werd daarbij als sleutelelement benoemd.
In deze fase bespraken we het herziene governance model met de grootste infrastructuurleverancier. We brachten counterparts met elkaar in verbinding, structureerden de overleg- en besluitvormingsgremia, en zorgden dat onderwerpen op het juiste niveau werden besproken. Dit aangepaste model werd ook contractueel vastgelegd.
Vanwege het succes is het governance model vervolgens geïmplementeerd bij de drie andere belangrijkste IT-leveranciers van Ahold. Daarnaast brachten we deze leveranciers met elkaar aan tafel om gezamenlijke (vendor-overstijgende) issues op te lossen binnen het multivendor landschap.
Het nieuwe governance model werd gefaseerd uitgerold, in samenhang met de bredere transitie naar nieuwe sourcingpartners. Door nauwe samenwerking, duidelijke rollen en goed verankerde afspraken, werd het nieuwe model geadopteerd zonder impact op de dagelijkse operatie. De samenwerking tussen Ahold en haar leveranciers werd genormaliseerd en verstevigd.
Dankzij de herziening van het governance model en de uitrol ervan over het volledige leverancierslandschap heeft Ahold weer grip en controle gekregen op haar strategische IT-leveranciers. De samenwerking is constructiever, de escalatie lijnen zijn duidelijk en de besluitvorming loopt via goed geborgde gremia. Daarmee beschikt Ahold over een robuuste basis voorregie in een multivendor outsourcing model – klaar voor verdere digitale groei.
Aan de hand van deze klant case krijg je een inkijkje in onze aanpak, expertise en vakmanschap. Bekijk ook onze andere cases via deze link.
Wil jij ook grip houden op je sourcingstrategie en leveranciers? Met onze holistische aanpak en diepgaande expertise helpen we organisaties om technologie en business te verbinden. Ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen in een vrijblijvende brainstormsessie.