Wat als heel Nederland niet meer kan in- of uitchecken in het OV?
Translink vervult een sleutelrol in het openbaar vervoer in Nederland. Miljoenen reizigers vertrouwen dagelijks op een goed werkend OV-chipkaartsysteem. Maar wat gebeurt er bij een verstoring in de ICT-keten?
Voor Translink ontwikkelde Bauhaus een robuust uitwijkplan om bij ICT-uitval snel en gecontroleerd te herstellen. Het plan werd getest met partners als NS en regionale vervoerders - zodat dienstverlening blijft draaien, zonder impact op de reiziger.
Translink speelt een centrale rol in het Nederlandse openbaar vervoer. Dankzij haar platform kunnen reizigers met één OV-chipkaart naadloos reizen met trein, bus, metro en tram. Achter deze eenvoud gaat een complexe, grotendeels onzichtbare keten van operationele processen, ICT-systemen en technische infrastructuur schuil.
De continuïteit van de dienstverlening van Translink is direct afhankelijk van de robuustheid van haar ICT-omgeving. Verstoringen in de keten hebben directe impact op de mobiliteit van miljoenen reizigers. Er was daarom een dringende behoefte aan inzicht in de kwetsbaarheden van deze systemen én aan een solide uitwijkstrategie om in geval van calamiteiten snel te kunnen herstellen.
Translink schakelde Bauhaus in om het programma “ICT-Uitwijk en Business Continuity” op te zetten en uit te voeren. Doel: de risico’s binnen de ICT-keten identificeren, mitigerende maatregelen nemen, en een operationeel uitwijkplan ontwikkelen en testen – mét de belangrijkste ketenpartners.
Het project verliep in drie fasen: Dream, Define en Deliver, waarbij een gestructureerde aanpak werd gehanteerd om de opdracht uit te voeren.
We begonnen met het creëren van een heldere visie: inzicht verkrijgen in de zwakke plekken binnen de door Translink ondersteunde keten. Deze visie werd aangevuld met de ambitie om een flexibel en effectief uitwijkplan te ontwikkelen dat Translink in staat stelt om bij calamiteiten snel de dienstverlening te herstellen.
Door middel van een ketenbreed assessment brachten we de technische en functionele kwetsbaarheden in kaart. Op basis daarvan definieerden we concrete mitigerende maatregelen en werkten we een operationeel uitwijkplan uit. Hierbij hielden we rekening met de complexiteit van de betrokken systemen en de noodzaak om met externe partijen, zoals NS en regionale vervoerders, naadloos te kunnen samenwerken.
De geïdentificeerde maatregelen zijn geïmplementeerd en het nieuwe uitwijkplan werd grondig getest – in samenwerking met de belangrijkste ketenpartners. De praktijkproef toonde aan dat Translink nu beschikt over een toekomstbestendige aanpak om verstoringen effectief op te vangen en de continuïteit van haar dienstverlening te borgen.
Translink beschikt nu over een getoetst en operationeel plan voor ICT-uitwijk, waarmee zij in staat is om snel en adequaat te reageren bij calamiteiten. Dankzij de gefaseerde aanpak van Bauhaus – van Dream tot Deliver – is de organisatie aanzienlijk beter voorbereid op verstoringen binnen haar digitale keten.
Aan de hand van deze klant case geven we je een inkijkje in onze expertise, methodiek en vakmanschap. Bekijk onze andere cases via deze link.
Wil jij ook voorbereid zijn op onverwachte situaties in je ICT-keten? Wij helpen organisaties zoals Translink om technologie en continuïteit te verbinden. Plan een vrijblijvende inspiratie sessie en ontdek hoe we ook jouw organisatie weerbaar kunnen maken.